Cryptomonedele au luat cu asalt piata finaciara si au deschis calea pentru urmatoarea generatie de monede digitale/virtuale. Bancile si companiile au profitat de monedele de acest tip pentru a oferi oamenilor o noua metoda de a tranzactiona sau transfera banii. O cryptomoneda poate fi privata sau publica. Cu toate acestea exista o delimitare bine definita intre aceste doua tipuri, pe care o vom aborda in cele ce urmeaza.

Nu sunt asa “private” precum crezi

Cryptomonedele fac parte din tehnologia blockchain care ofera anonimat, permitand utilizatorilor sa tranzactioneze folosind un pseudonim. Chiar daca este disponibila, aceasta modalitate nu inseamna ca este privata.
Bitcoin, care este un tip de cryptomoneda, poate fi urmarita la fel ca si alte cryptomonede de pe piata. Adresele sau valoarea transferata poate fi urmarita usor in blockchain. Si daca esti destul de ghinionist, cineva poate sa le publice in spatiul public fara aprobarea ta.

Cryptomonede publice

Mai jos puteti gasi exemple de cryptomonede publice

Bitcoin

Aceasta este cea mai populara pana la acest moment. Probabil ai mai auzit de bitcoin pana acum, in mod special din reclame ce apar pe diverse website-uri.
Diverse banci folosesc si ele bitcoin-ul in functie de locul in care va aflati.
Chiar daca ofera pseudo-anonimat, tranzactiile si adresele pot fi urmarite, lucru ce arata ca nu este tocmai privat.
Bitcoin-ul are si dezavantaje cum ar fi timpul greu de trimitere a tranzactiilor si probleme de scalabilitate.

Litecoin

Litecoin exista din simplul motiv de a rezolva aceste probleme mentionate mai sus. Litecoin-ul este o gura de aer proaspat comparand timpii de tranzactionare si eficienta scalabilitatii slabe a bitcoin-ului.

Este o moneda imbunatatita fata de bitcoin, in mod special daca privim capacitatea de scalabilitate.

Cryptomonede private

Mai jos gasiti exemple de cryptomonede ce ofera “confidentialitate” totala:


Particl

Cand este vorba de confidentialitate, nu este alt nume inafara de Particl. Este construit din ultima versiune a bitcoin-ului si ofera solutii robuste pentru functiile confidentialitatii tranzactiilor si a sumelor tranzactionate.

Ofera utilizatorilor control total asupra securitatii. Particl este de asemenea versatil deoarece permite utilizatorilor de a folosi monedele in mod confidential sau in mod public, fara a isi compromite siguranta.

ZCash
Ce este de admirat la ZCash este ca sterge automat tranzactiile dupa ce acestea au fost confirmate.

Asta inseamna ca nu lasi urme, facand imposibil pentru oricine sa vada informatiile sau datele tale. ZCash foloseste o tehnologie cryptografica numita “zk-SNARKs” pentru a obtine un nivel de anonimat ce ofera utilizatorilor confidentialitatea dorita.

Verdict final

Cryptomonedele publice au intrat in lumina reflectoarelor, dar este timpul ca si cryptomonedele private sa aiba parte de aceasta cale. Confidentialitatea oferita de acestea din urma se afla la distanta mare fata de ce poate sa ofere spre exemplu bitcoin din acest punct de vedere.


Si doar pentru ca lumea vorbeste despre acest tren numit bitcoin, nu inseamna ca trebuie sa te urci in el de asemenea. Confidentialitatea ta conteaza chiar si in lucruri precum cryptomonedele.