Stakingul este o metoda de a face venituri pasive prin mentenanta securitatii retelelor de tip blockchain. In timp ce proiectele de tip DeFi se bazeaza pe decentralizarea activelor de trading cu "margine" ori imprumuturi de monede

Discutia despre Staking vs DeFi arata ca stakingul este crucial pentru siguranta retelei deoarece chiar si cele mai bune proiecte DeFi se bazeaza pe staking. Proiectele DeFi, in ultima vreme au fost luate in considerare mai mult decat stakingul, oamenii abandonan stakingul de contracte pentru imprumutul contractelor.

Retelele Proof-Of-Stake ( PoS ) ofera mai multe avantaje decat sistemul PoW, fiind evident din momentul in care ETH a decis sa modifice consensul de la PoW la PoS. Acest lucru a adus si reclama stakingului de cryptomonede, si iata de ce ar trebui sa iei in considerare STAKINGUL peste DEFI. This has contributed to the rise in popularity of crypto staking, and here are some of the main reasons you should consider staking over DeFi in cryptocurrency investments.

Venit Pasiv

Exista 4 tipuri de oameni ce participa in staking: Direct din protocol, prin masternode-uri, printr-o comunitate de staking sau printr-un intermediar.

Din cele de mai sus doar una ( masternode-urile ) cer activitate dar chiar si asa poti sa delegi pe cineva sa ruleze masternode-ul tau pentru un comision.

Poti sa castigi prin interes compus sau simplu. Dupa ce perioada de blocare se termina, poti sa reinvestesti toata suma. Pentru interesul compus poti in mod continuu sa adaugi veniturile realizate pentru interes mai mare.

Proiectele de tip DeFi iti permit sa faci interes cu banii tai, delegandu-i pentru imprumuturi.

Suporta proiectul tau crypto favorit

Proiectele pe blockchain au mai mereu un token nativ, folosit pentru functiile blockchainului si pot fi schimbate cu alte cryptomonede.

Stakingul este una din cele mai usoare metode de a sustine proiectul favorit, permitandu-ti sa primesti recompense pentru contributia ta.

Pentru recompense mari este esential sa faci staking de la inceput pentru proiectele cu un caz de folosire puternic.

Echivalentul celei de mai sus pentru proiectele DeFi este probabil participarea in organizatii de tip DAO cum ar fi MakerDAO, proiect ce conduce Maker Dapp, unde se poate imrpumuta moneda DAI.

Principalul rol pentru DAO este de a se asigura de transparenta deciziilor organizatiei. Un DAO de obicei are un token nativ pe care investitorii il pot folosi ย pentru a vota deciziile in cazul ratelor pentru imprumuturi de exemplu.

Mareste veniturile prin minat

De obicei, stakingul prin PoS necesita utilizatori ce tin o anumita valoare de monede intr-un portofel digital, cu ajutorul carora va primi rasplata pentru fiecare block validat. Cu cat ai mai multe monede cu atat vei incasa mai mult din retea.

Pe de alta parte, principalul rol al proiectelor DeFI este de a aduce decentralizarea in conceptele financiare folosind contracte inteligente pentru a elimina intermediarii. Asadar in timp ce staking-ul contribuie la eliberarea de noi monede in retea, proiectele DeFI contribuie la accelerarea circulatiei monedelor si promovarea catre noi utilizatori prin multiple platforme.

Stakingul este o investitie mai flexibila

Participarea in staking necesita o anumita suma de monede si aceasta este diferita pentru toate proiectele. si poate fi costisitoare daca pretul monedei s-a apreciat considerabil. Poti oricum sa beneficiezi de intermediari si sa stake-uiesti cu ajutorul lor , platind un comision de pana la 5$ pentru acest serviciu.

Sunt mult mai multe lucruri de beneficiat din servicii de staking precum MyCointainer, care ofera cea mai variata gama de cryptomonede. Iti ofera in acelasi timp si servicii de schimb FIAT-CRYPO si optiunea de a depune prin transferuri bancare.

Aditional, MyCointainer ofera reduceri si discount-uri ca : bonusuri zilnice, airdropuri si planuri de subscriptie care iti aduc 100% recompensa sau acces la masternode-uri. Platforma este pentru incepatori si avansati si promoveaza transparenta si guvernarea decentralizata prin diverse programe de participare ale comunitatii.

Punctele slabe ale proiectelor DeFi

Stakingul este considerat cea mai sigura modalitatea de a obtine venituri pasive.In acelasi timp ajuta si la mentinerea sigurantei retelei si a procesarii tranzactiilor din retea. La fel ca alta investitie este de preferat sa iti faci research-ul corect.

La fel se aplica si pentru proiectele DeFi, care sunt de mai mult timp aici avand mult mai multe vulerabilitati. De exemplu smart contractul depinde de un oracol de date pentru a il executa. Oracolele sunt seturi de date din alte surse pentru ca blockchainul sa primeasca input. Aceasta dependenta a facut de exemplu echipa de la Synthetix sa piarda suma de 37 de milioane de ETH synthetix datorita unui bot care a transmis o informatie gresita.

Aplicatiile decentralizate ca Maker doresc sa dezvolte propriul lor oracol, dar de moment, majoritatea acestor aplicatii folosesc oracole externe, ce pot fi manipulate prin atacuri malitioase.

Alt punct slab are proiectelor DeFi este acela ca, desi contractele inteligente sunt revolutionare, acestea pot fi hack-uite. Acest lucru s-a intamplat prima oara pe reteaua DAO cand un hacker a exploatat acest punct sensibil si a reusit sa sustraga 70M$ in ETH in anul 2016.

In final, sa imprumuti sau sa iei imprumut prin proiectele DeFi ofera convenienta fata de imprumuturile bancare, din punct de vedere flexibilitate si timp. Capitalul ce il poti primi prin aceste proiecte este cu mult mai mic decat ce ai primi de la un sistem bancar traditional.

Ultimele ganduri

Stakingul si DeFi sunt parte din tehnologia blockchain, Amandoua sunt necesara pentru a creste industria blockchainului.

Aratand beneficiile stakingului ca o investitie nu ar trebui sa te descurajeze sa participi in proiectele DeFi, dar ar trebui sa te faca sa intelegi ca stakingul este mai sigur decat DeFi.