Astazi vom discuta despre cele mai populare doua metode ale mecanismelor de consens din industrie, si anume Proof of Worf and Proof of Stake. Le vom analiza in detaliu si vom evidentia diferentele dintre ele. Dar inainte de a incepe, sa aflam de ce aceste doua mecanisme sunt folosite de cryptomonede.

Majoritatea cryptomonedelor sunt decentralizate ( Imi pare rau, Ripple ) si au nevoie de un algoritm care sa rezolve problema increderii.Pentru ca in orice blockchain, trimiti valoare dintr-un loc in altul si ai nevoie de un design al sistemului care sa asigure increderea dintre participantii la tranzactie.
Acesti algoritmi sunt folositi pentru a confirma detaliile transferului cum ar fi detinatorul si suma transferata.Din moment ce nu este o autoritate centralizata care sa confirme transferul, avem nevoie sa ne bazam pe algoritmi pentru a face asta.Proof of Work si Proof of Stake sunt cei mai folositi algoritmi pentru a indeplini aceasta sarcina.
Sa incepem cu mecanismul Proof of Work ( POW )...

Proof of Work

Proof of Work foloseste cryptografierea pentru a determina daca o tranzactie este valida sau nu. Iar unul dintre exemplele pentru acest tip de algoritm este chiar Bitcoin.Pe langa acesta se mai pot enumera urmatoarele : Monero ( XMR ), Zcash ( ZEC ), Ethereum (ETH).Ethereum spre exemplu va face trecerea de la POW la POS, lucru ce il vom explica in articol.
Am mentionat cryptografierea.Aceasta metoda foloseste ecuatii matematica si mineri care incearca sa le rezolve.Rezolvandu-le si verificand tranzactiile, minerii vor primi rasplata la fiecare bloc.Facand acest lucru minerii asigura securitatea retelei si va preveni atacurile de tip “cheltuiala dubla”
Pana acum, se pare ca POW este un system extraordinar, dar ca orice alt mecanism are si parti negative, cum ar fi consumul de energie.Din moment ce se bazeaza destul de mult pe echipamente de minare si energie, sa devii un miner in reteaua Bitcoin-ului sau in orice alta retea ale monedelor de tip POW, nu este usor.Operatiile de minare consuma cantitati mari de energie, lucru daunator naturii. In acelasi timp ridica semne de intrebare legate de sustenabilitatea sistemului pe termen lung.
Scalabilitatea este o alta problema pe care sistemele POW le au. In blockchain-ul bitcoinului, timpul necesar pentru a completa un bloc este de 10 minute.Iar aceasta retea poate sa permita sapte tranzactii pe secunda. Asta inseamna ca, in momentele aglomerate in retea, trimiterea de bitcoin poate fi costisitoare

Proof of Stake

Acest model foloseste un alghoritm diferit pentru a confirma ce tranzactii sunt valide sau nu.Principiile cryptografierii sunt folosite, dar mecanismul este unul diferit.In Proof of Work avem minerii, dar in Proof of Stake, avem oameni care isi blocheaza monedele in blockchainul monedei pentru a putea crea un nou bloc. Monedele blocate in blockchain asigura si siguranta retelei, pe langa verificarea tranzactiilor.
Mecanismul fiind unul diferit in comparatie cu sistemul Proof of Work, avem urmatoarele: Nu exista rasplata pentru bloc-uri, dar oamenii care decid sa blocheze monede in blockchain vor primi comisioane din transferurile efectuate.Dar care este metoda de a primi aceste comisioane ? Sa aflam
Pentru a deveni eligibil in validarea tranzactiilor, utilizatorul trebuie sa depoziteze monedele intr-un anume portofel. In acest portofel monedele sunt blocate si sunt folosite pentru a asigura siguranta retelei. Cat de mult vei primi in urma tranzactiilor efectuate va depinde de cat de multe monede ai blocate in blockchain.
Multe blockchain-uri au o suma minima necesara pentru procesul de “staking”. Iar cand vine vorba de rasplata in urma “stakingului”, MyCointainer are un plan specific pentru tine.
Pe platforma noastra poti sa faci acest lucru cu mai multe monede de tip POS.Facand acest lucru, poti sa primesti rasplata fara absolut nici o bataie de cap. Pe langa acest lucru, unele din planurile noastre iti permit sa pastrezi toate rasplata pentru tine. Facand acest lucru,cu MyCointainer vei putea sa primesti mai mult decat daca ai face “staking” in retea, lucru ce ar fi ideal pentru tine.Pentru a afla mai multe detalii despre cum poti sa iti maximizezi recompensele, viziteaza acest articol
Mergand din nou la modelul POS,este un lucru important de atins pentru a asigura nivelul de securitate al retelei. Suma necesara pentru “staking” poate sa difere de la persoana la persoana, dar daca cineva incearca sa atace reteaua, va pierde toate monedele ce el le are. Asta face ca monedele de tip POS sunt mai putin expuse la hack-uri sau atacuri de tip “cheltuiala dubla”
Monedele de tip POS sunt sisteme ecologice, din moment ce nu ai nevoie de echipamente de minat masive sau de consum imens de energie pentru a asigura securitatea retelei.


Concluzii

Sistemul Proof of Work este, cu siguranta, cel mai vechi si cel mai folosit sistem pentru cryptomonede.Dar avand in vedere decizia cryptomonedei Ethereum de a face trecerea de la POW la POS, intreaga situatie pare ca se schimba. Vedem zilnic monede noi de tip POS in fiecare zi,iar multi oameni considera ca acest sistem este cel ce va fi mai folosit in viitor ca mecanism de consens pentru cryptomonede.
Pentru a considera ce optiune sa alegeti despre monedele care doriti sa le “stake-uiti”, puteti vizita pagina principala in MyCointainer pentru mai multe detalii.